Farkas Judit & Szabó Áron
fazekas-keramikus weboldala
Bemutatkozás Bejegyzések Rendelés leadása/elérhetőségek Oktatás
Termékeink
Bogrács fazék

A bogrács-fazék több funkciós edény : lehet használni szabad tűzön, kemencében, sütőben és akár gázlángon is lángelosztóval. Az edény átmelegítését lassabban kell végeznünk, mint agy fém bográcsnál, de ha felmelegedett tovább is tartja a hőt. Üresen nem szabad a tűz fölé tenni, legalább félig legyen tele. Hagymát pirítani, vízzel felönteni nem szabad sem ezt, sem más cserépedényt. Ha kemencében vagy sütőben használnánk, a fém bográcsnyél egyszerű mozdulattal kiakasztható az edényből. A bográcsok barna színben készülnek 6-15 liter között.
6l.-12.000ft+1000ft fémnyél.

7l.-14.000ft+1000ft fémnyél.

8l.-15.500ft+1000ft fémnyél.

9l.-17.000ft+1000ft fémnyél.

10l.-18.500ft+1000ft fémnyél.

11l.-20.000ft+1000ft fémnyél.

12.l-21.500ft+1000ft fémnyél.

13l.-23.000ft+1000ft fémnyél.

14l.-24.500ft+1000ft fémnyél.

15l.-26.000ft+1000ft fémnyél.

A 15l-nél nagyobb edényekre egyedileg adunk árajánlatot.
Szűk aljú fazék

A szűk aljú fazék a legautentikusabb fazék forma amit az egész kárpát medencében használtak. Manapság nevezik babfőző fazéknak, vagy köcsögbab főző edénynek is, azonban nem csak babot lehet főzni benne. Ha babot főzünk benne, akkor érdemes csak az egyik oldalról melegíteni az edényt, így a benne lévő étel forogni fog, nem kell kavargatni. A forró parazsat fokozatosan kell az edény mellé-köré húzni, és azután először vékonyabb majd egyre vastagabb gallyakkal, hasábokkal táplálgatni a tüzet. Ebben az edényben lassú, időigényes főzésre számíthatunk, egy hagyományos főzőedényhez, hagyományos főzési mód illik.

6l.-12.000ft.

7l.-14.000ft.

8l.-15.500ft.

9l.-17.000ft.

10l.-18.500ft.

11l.-20.000ft.

12.l-21.500ft.

13l.-23.000ft.

14l.-24.500ft.

15l.-26.000ft.

A 15l-nél nagyobb edényekre egyedileg adunk árajánlatot.
A nyílt lángon használható edényeinknek két típusát készítjük : bogrács és szűk aljú fazék. Mindkét edény alatt-mellett lehet keményfával tüzelni, azonban felmelegíteni csak lassabban szabad, mint a fém bográcsot. Az edények legalább félig legyenek tele, amikor elkezdünk főzni bennük, hagymát pirítani, és vízzel felönteni sem ezeket, sem más cserépedényeket nem szabad. gázzsámolyon használva a láng ne érje az edényt, csak a felszálló hő. Szabad tűzön használható edényeink barna színben készülnek, a tisztíthatóság érdekében kivűl-belül mázasak.