Cserépedények - fazekas és kerámia termékek
Bemutatkozás Bejegyzések Rendelés leadása/elérhetőségek Oktatás
Termékeink
KÉZMŰVESSÉG NAPJA 2021.06.12. 2021. 06. 02.
Nyitott műhely a kézművesség világnapján! 2021.06.12. a Kézművesség Világnapján szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket Budapest VIII. kerületi műhelyünkben. Lehetőség van a fazekas mesterség kipróbálására, ízelítőt adunk a szakmánkból, betekintést nyerhetnek egy fazekas és kerámia műhely alkotói folyamatába. Egyszerre legfeljebb 2 főt tudunk fogadni időpont egyeztetés után. Az pontos időpont egyeztetést telefonon vagy emailen lehet megtenni, amikor is a pontos címet is megadom. Szabó Áron : 0670 2844108 cserepfazek@gmail.com
Fazekas foglalkozás
Kézművesség napja
Cserépfazék használata gáztűzhelyen 2019. 04. 11.
A cserépedények használata nem csak a kemencébe, hanem a konyhába egy gáz, vagy villanytűzhelyen és sütőben is lehetséges, azonban vigyáznunk kell, mert némileg másképp kell használni őket, mint a jó néhány évtizede, évszázada megszokott bádog edényeket. Ezt szeretném röviden ismertetni, néhány képpel illusztrálni : Ha gáztűzhelyen használjuk cserépedényünket szükség van egy teli vas lap lángelosztóra. Kerámia lapos tűzhelyen ez nem szükséges, de a legkisebb fokozatról kell indítani a melegítést, lassan fokozatonként följebb kapcsolva, a tűzhely maximális teljesítményének legfeljebb a 40 százalékáig. A cserépedényt a még hideg lángelosztóra, vagy főzőlapra helyezzük, azután kezdjük a melegítést. Gáztűzhelyen az első 10-15 percben amíg fel nem melegszik az edény, kapcsolhatunk nagyobb fokozatot, de ha már meleg a víz és a hozzávalók is bekerültek edényünkbe, vegyük le a lángot takarékra, és fedő alatt főzzük lassan. Az edényünk mindig legyen tele legalább félig, üresen ne melegítsük ilyen módon. Hagymát dinsztelni ezekben a cserépedényekben tilos, pláne a dinsztelt hagymát és zsiradékot felönteni vízzel. A főznivalókat a vízhez adjuk hozzá, a hagymát is. Én nem szoktam külön megpirítani a hagymát, de ha erre igény van, akkor a pirítást egy külön fém lábosba végezzük! Először a húsféléket tegyük a vízbe, mivel ezek igénylik a leghosszabb ideig a főzést. Rögtön fűszerezhetjük is. Ha elfőne a víz, vagy sűrűnek találjuk, utólag önthetünk hozzá, a közepébe elkavarva. A képeken csókakői gulyásleves készítése látható, amit egy kedves ismerősömtől tanultam. A lényege tulajdonképpen egy gulyásleves zöldségekkel, és savanyú káposztával. Receptet azért nem közölnék, mert én "szemre főzök" semmit nem mérek ki, így nehéz lenne leírnom miből mennyit használok. Remélhetőleg a képek jól illusztrálják a körülbelül 5 órás folyamatot.
A hideg lángelosztóra teszem az edényt
A hús után a hagyma jön
A savanyú káposzta a legvégén
Az elején lehet nagylángon
Hozzávalók előkészítése
Jöhetnek a zöldségek
Melegszik
Pirított-füstölt szalonna hozzá
Pirítás-dinsztelés külön lábosba
Takaréklángon főzöm
Tálalva
Tálalva
Műhelyképek 2019. 03. 31.
Ebben a bejegyzésben műhelyünkbe tekinthet be a kedves érdeklődő. A termékeink jó része kézi korongozással készül, valamint használunk un. öntéses technikát is. A díszítés minden terméken egyedi, kézimunkával készült. Az étkezéshez használt kerámiákhoz ólom és egyéb károsanyag mentes mázakat használunk, steril kemencében égetve.
Korongozás és díszítés a műhelyben
Műhelyben (2)
Műhelyben